COLLABORATION, ETIKET

BERGS BIERFESTIVAL IN EEN NIEUW JASJE

GRB Collab High 5 Dubbel Bok

BERGS BIERFESTIVAL IS EEN BEGRIP

Bergs Bierfestival 2020Het Bergs Bierfestival. In de omgeving is het een heel begrip. De Potterstraat word dan afgezet bij het Provoosthuis. En met een heel stel marktkramen gevuld. In elke mhttps://www.gebroedersroodbaard.nl/wp-admin/admin.php?page=maintenancearktkraam versieren de brouwers hun tent met hun taps, logo’s, vlaggen, merchandise en natuurlijk met het  allerlekkerste bier. Van vroeg tot laat is het er erg gezellig. En dat kunnen wij uit persoonlijke ervaringen vertellen. Het zou voor ons dit jaar het vierde jaar op rij worden om er te staan met onze taps. Helaas is er door de richtlijnen door COVID-19 een streep gezet door alle (bier)festivals en moet er toch creatief naar oplossingen gezocht worden.

APART EN TOCH SAMEN BIERPROEVEN

Er zijn nu bierproeverijen die online gehouden worden die een mooi alternatief vormen. Brouwerij Sterck heeft bijvoorbeeld een mooie reeks “Proeflokaal” van 4 afleveringen van een proeverij met een live uitzending gemaakt. Je bestelt een proefpakket en krijgt de link waar, wanneer en hoe laat de proeverij uitgezonden zal worden. In de uitzending krijg je instructies welk bier het eerst genuttigd gaat worden en in het voorbeeld van het proeflokaal-pakket werden ook de hapjes erbij verzorgd.

De ene keer was de studio opstelling binnen, de andere keer weer buiten. Compleet met foodparing, live muziek en ook interviews op locatie bij diverse ondernemers. Onze brouwerij heeft in de 3e aflevering mogen deelnemen in de studio. Helaas is Eelco gezegend met hooikoorts en is het nooit duidelijk te achterhalen waar dat gesnotter door komt. Uit voorzorg heeft Giel alleen aan de praattafel gezeten. Dat vond hij wel een beetje spannend, maar hij zat er toch vrij ontspannen bij. Er zaten 2 van onze barrel aged bieren en ons bedrukte glas in het proefpakket. “Maar dit is echte bierporno!”; omschreef Bertram van Beers onze No. 12 Tawny port Barrel Aged. Wat een mooie complimenten hebben wij direct en ook online mogen ontvangen over onze brouwsels. Het programma werd ontzettend goed ontvangen en er is met veel plezier naar de uitzending (terug) gekeken.

 

FESTIVAL IN EEN NIEUW JASJE

Nu werd er geopperd door de organisatie om een festival proeverij te gaan houden. Niet in de Potterstraat, maar in de huiskamers thuis. Het festival bij jou op de bank. En natuurlijk met een heus festivalbier 2020. Zij wilde dan ook met verschillende brouwers die geregeld aan het festival hebben deelgenomen aanstellen om het speciale bier samen te brouwen. Om het bier op tijd gereed te hebben moest er wel gelijk geschakeld worden. Binnen een week werd er een datum geprikt met de brouwers die geselecteerd waren. Een 5 koppige brouwers bier zou het gaan worden. De brouwerijen Ebontree, De Commies, ‘t Meuleneind, Sterck en Gebroeders Roodbaard hebben dan ook snel een sessie aan de keukentafel afgesproken. Dit om even snel door te spreken wat er mogelijk is en bij welke brouwerij en wat voor bier het zou gaan worden. Met de laptops in de aanslag en lang leve het beeldbellen met meerdere mensen tegelijkertijd kwam de meeting tot stand. Er kwamen een mooie reeks aan opties voorbij, waaronder er werd geopperd dat een Bok wellicht een optie zou zijn. “Maar dan wel een dubbel bok!” De enthousiaste stemmen maakte duidelijk dat het dan inderdaad een dubbel bok zou gaan worden. Rien van Ebontree gaat een opzetje maken voor het recept en van daar uit gaan zij kijken of er aanpassingen gewenst zijn en aan de slag.

BROUWDAG

 

 

 

 

 

 

 

Na veel over en weer, want dat krijg je met zo een grote Collab, kwam er eindelijk een brouwdatum en geschikte locatie. Dat was wel even nijpend, want er zat tijdsdruk achter om op tijd te kunnen brouwen, bottelen en labelen. De brouwers zouden gaan afreizen naar Weert. Daar had Rien van Ebontree nog een mooi plekje in de ketels bij de Brouwschuur. Om 8:00 werd er gestart met de brouwinstallaties startklaar te maken. Tegelijkertijd werd het mout geschroot. Het was maar goed dat wij met een aantal brouwers waren, want het was 500 KG om te schroten. Het Maischen verliep goed, maar het filteren ging echt moeizaam. Het filterbed sloeg namelijk dicht. Met gezamenlijke en fysieke inspanning kregen wij de filtering goed op gang. Het ouderwets roeren had gelukkig effect.

10 juli 2020 : Bertram heeft de credit voor het maken van de foto’s van de brouwdag.

“Eerste vakantie week was genieten. Samen met echte brouwers 😁 meegeholpen aan een collab van 5 brouwerijen voor het Bergs bierfestival. Een paar staan op de foto…….. de rest staat achter de tank verstopt….zodat we niet direct alles prijsgeven” stond er op zijn Facebookpagina.

LANCERING

Bergs Bierfestival Collab High Five

19 September 2020 was de dag dat de uitzending door ZuidwestTV opgenomen ging worden en thuis de pakketten mee genuttigd konden worden. Onder het genot van live muziek en interviews was het een heel feestje. Onze dank gaat dan ook uit naar iedereen die op wat voor manier dan ook heeft geholpen aan deze speciale editie van het Bergs Bierfestival. Ook onze fans. ” Dagge bedankt zijt da witte!”

Een prachtige dopscore van gemiddeld 3,5 op Untappd.

Hier kan de uitzending terug gekeken worden:

https://www.zuidwesttv.nl/video/6572/bergs-bierfestival 

Related Posts

Geef een reactie