Uncategorized

IN DEN BEGINNE

EERSTE KEER BROUWEN

Eerste brouwsessie

Kleine hoeveelheden

3 zwagers staan, knus in de te kleine keuken, een potje enthousiast te werken aan het eerste officiële brouwsel van de brouwerij. Recept nummer 2 staat er deze dag op de planning. Het is een eigen recept van Giel. Een dubbeltje met een heel eigen smaak.

De brouwpan staat op een losse brander op een stevige stellage. Het past namelijk niet tussen het fornuis en de afzuigkap. Dan zou er geen ruimte blijven om te kunnen roeren. “Mijn armen beginnen al een beetje te verzuren!”; grinnikt zegt Mik terwijl hij het mout schroot. Eelco helpt hem vasthouden, want het is een beetje een onhandige hoogte om te draaien. Samen komen ze er wel aan uit. Het is een beetje schuiven, passen en meten. Dat doet er allemaal niet toe. Het zijn een stel jonge honden met een net uitkomende droom; “Een eigen brouwerij.”

 

Giel bekommert zich om de temperaturen. Hij legt gaandeweg het hele proces uit aan zijn zwagers. Hij heeft ondertussen het brouwen zelf al onder de knie. Het is de bedoeling dat ze allemaal, met de tijd, zelf kunnen brouwen, bottelen en etiketten plakken. Het zal de komende jaren zeker aanpoten zijn als beginnende en groeiende brouwerij.

Het is toch wel spannend om het bier op te slaan voor vergisting en als de tijd daar is bottelen voor nagisting op de fles. Wat duurt dat proces ineens lang als je er om zit te springen!

Eerste test

Als de nagisting op de fles gedaan is zitten de heren rond de eettafel. Formulieren waarop de testervaring op zouden worden genoteerd zijn blanco. Pennen ongebruikt. De glazen zijn ingeschonken en geklonken. Er klinkt een doodse stilte. Ieder is druk met het bekijken van de kleur van het bier en het schuim. Ruiken en dan proeven.
De ogen gesloten en een glimlach op de lippen.

“Dat smaakt naar meer!”

 

 

Testen is een gezellige bende

OPBOUWEN BROUWERIJ
Er is een locatie gevonden waar wij onze brouwerij op kunnen te bouwen. Een ontzettend mooie kans en ruimte, waar wij nog altijd ontzettend dankbaar voor zijn.

Wij zijn in een sneltrein gestapt. Er moet aan veel gedacht worden om zo snel mogelijk een goed functionerende brouwerij te hebben, waarin wij nog kunnen groeien en ontplooien. Dat gebeurd door o.a. een oude kantoorunit op te kopen en te laten plaatsen. De binnenkant slopen en strippen wij zo veel mogelijk om snel aan nieuwe opbouw te kunnen starten. Muren worden opgeknapt, nieuwe vloerbedekking, water aan- en afvoer, keukentje en spoelbak (voor de grote vaten en ketels) en elektra zijn bijvoorbeeld van de dingen die gedaan moeten worden. Er moet ook plek worden gemaakt voor de opslag van de bieren en lege flessen.

De unit is opgesplitst in 3 delen. Links een kant voor voorraad van mout, brouwspullen en vergisting. In het midden de spoelbak en warmteketels. Rechts een klein keukentje, bureau (tevens werkplek voor bottelen en labelen en de brouwstellage.

Er moesten grotere ketels en vaten voor vergisting komen om grotere batches te kunnen brouwen. Er was al een datum voor lancering voor onze bieren en waren er al slijters enthousiast om ons in het schap te plaatsen, dus overal was behoorlijk haast bij om weer te kunnen brouwen en voorraad maken.

Na de lancering van onze bieren merken wij dat wij langzaam steeds groter worden en moeten er al de eerste veranderingen en verbeteringen komen.

De winst van verkoop investeren wij weer aan de groei en ontplooiing van de brouwerij.
Ook besluiten wij andere flessen te gaan gebruiken. Hierbij komen ook nieuwe etiketten en een apparaat om te labelen. We hebben ook een nieuw afvul systeem aangeschaft. Wij zijn ontzettend blij wij met onze “bierkoe”. Het vullen gaat preciezer en dubbel zo snel, wat natuurlijk erg fijn is aangezien de aantal liters per brouwsessie ook omhoog blijft gaan. De flessen gaan per 12 in een doosje, wat handig is met opslag, vervoer en afname door slijters en Horeca.

 

LANCERING

Er is contact geweest met een leuk restaurant in Bergen op Zoom. Zij serveren er streekproducten en dan is een bier uit de streek een mooie aansluiting. We spreken af om 6 gangen en 6 bieren te serveren en tussendoor kunnen wij meer over het bier vertellen. De weken die erop volgen staat in teken van alles in orde hebben. Er moet natuurlijk voorraad komen van alle bieren en ook de etiketten, huisstijl en biernamen bedacht worden. Voorbereiden van het praatje tijdens de proeverij zelf.

Enthousiast en met gezonde spanning beginnen wij aan onze eerste proeverij. Bier en Spijzen word in de kelder van Streek eet-en drinklokaal gehouden en de opkomst bestaat uit een gezellig 20-tal mensen die geamuseerd luisteren naar onze verhalen.

De bieren vallen goed in de smaak. Tussendoor hebben wij tijd om meer met de gasten te praten en doen wij zo nieuwe leuke contacten op waarmee het avontuur naar een nieuw niveau schuift. Ook heeft Streek aangegeven ons graag in hun assortiment op te nemen en zo zijn zij de eerste horeca waar ons bier te vinden is.

 

 

ZEGENINGEN OPTELLEN
2017 is een mooi jaar voor ons geweest. We hebben een mooie start gemaakt door de eerste bieren uit te brengen. Wij hebben toffe mensen leren kennen op diverse bierfestivals, horeca en slijterijen. Ondertussen staan onze bieren al in diverse winkels op de schappen en worden wij uitgeschonken in de horeca. Wat voelen wij ons gezegend met deze groei!

“Wij willen dan graag ook iedereen bedanken die ons hierbij heeft geholpen”

Related Posts

Geef een reactie