BROUWER

MICHIEL WORMS
GIEL

  • CREATIEF
  • BIER FANATIEKELING
  • BLUBBERDIKKEJETSERS

FINANCE

MACHIEL VAN DER WEGEN
EELCO

  • VRIENDELIJK
  • FLEXIBEL
  • TRIPELS

HOE HET BEGON

IN DE LOOP DER JAREN ZIJN WIJ ZELF SPECIAAL BIEREN GAAN WAARDEREN. LEKKER OP HET GEMAKJE GENIETEN UIT HET GLAS. ZO WISTEN WIJ WAT WIJ LEKKER EN INTERESSANT AAN EEN BIER VONDEN. DAT NEEM JE MEE IN HET ONTWIKKELEN EN ONTWERPEN VAN NIEUWE BIEREN. 
“Ik denk dat dit een toffe hobby voor jou zal zijn!”; zei de vrouw van de brouwer. En een boek om zelf te brouwen leek een schot in de roos. In 2015 ging het prikkelen om zelf recepten te bedenken en te gaan brouwen. Zowel het brouwen en de recepten vielen ontzettend in de smaak. Dat wakkerde het verlangen aan om een eigen brouwerij te starten. En zo, onder het genot van een allereerste No. 2, kwam het idee om het samen met zwager Eelco het op te zetten en uit te zoeken wat er nodig zou zijn. Iets later schoof onze zwager Mik daarbij aan. We zouden alle 3 elkaar goed aanvullen met onze (werk)ervaringen en kunnen.  Het leek ons heel tof om dat, als gebroeders van elkaar, samen te doen. Het zou ons nog meer verbroederen.

 

OPSTARTEN

1 Januari 2016 zijn ze zichzelf gaan inschrijven bij de K.v.K. Vanaf toen is het eigenlijk in een nog grotere sneltrein gegaan. Het plaatsen van een oude kantoorunit en opbouwen van de brouwerij kon beginnen. Eerst is alles eruit gesloopt wat eruit kon of vervangen moest worden. Hier kunnen grotere ketels geplaatst worden en zijn er veel mogelijkheden om te kunnen groeien en ontwikkelen. Ondertussen werd er ook gewerkt aan nieuwe recepten en het ontwerp voor de labels en ons logo. Als alles een plek heeft gevonden en alles rond is met de papieren kan er worden gebrouwen voor voorraad en nieuwe nummers. De eerste batch als brouwerij wilde wij natuurlijk gezamenlijk doen. Dat was erg krap in die kleine keuken en op een kluitje met ons 3 achter de pan, maar wat een feest. Het voelde als een kleine mijlpaal om de eerste flesjes (steinie) met elkaar gebotteld en gelabeld te hebben.

LEES MEER OVER HET STARTEN 

DE LANCERING

De lancering komt in de vorm van een proeverij in Bergen op Zoom. Samen met Streek eet-en drinklokaal foodparen we de 6 bieren. Een beetje zenuwachtig en onwennig om zo in de spotlight te staan, maar het is een succesvolle, gezellige avond. Hierna zijn wij al snel bij de eerste slijterijen en horecapunten te verkrijgen. De kleine flessen zijn binnen het jaar veranderd naar long necks. Het kost namelijk erg veel tijd, ruimte, water en schoonmaakmiddelen om ze weer gereed te hebben voor afvullen. Ook kunnen de nieuwe flessen per 12 in een doos omgepakt worden en dat is weer fijn voor slijterijen en voor opslag en vervoer. Er kwam een nieuw label hiervoor.

LEES MEER OVER DE ETIKETTEN 

ONTWIKKELINGEN

In 2017 staan wij op de eerste bierfestivals, waar wij enthousiast onthaald worden, met onze festivalbar. Een stoere grote bar van steigerhout, steigerbuizen en banner worden dan voorzien van twee dubbele tap systemen. Giel brouwt speciaal voor bierfestivals projectbieren en die komen op fust. Hierin kan hij nog meer creativiteit kwijt, want aan ideeën geen gebrek. Het leuke is dat we zo vaak ook nieuwe dingen hebben om te laten proeven en kunnen kijken hoe ze ontvangen worden bij groter publiek. Al snel hebben wij een tweede kleinere bar gebouwd om ons team te kunnen opsplitsen, want het komt nog wel eens voor dat er twee leuke festivals tegelijk zijn.


Eind oktober 2018 is er een verandering gaande. Onze zwager Mik heeft het ontzettend druk met naar het buitenland reizen voor zijn werk en alle andere ballen in de lucht houden, dat hij een besluit neemt. Hij neemt afscheid van de brouwerij en Gebroeders Roodbaard zal vanaf nu 2 koppig verder gaan.

De twee rood baardige zwagers hebben nog altijd dezelfde visie en kracht om verder te bouwen aan de brouwerij. “Er staat nog heel wat moois te gebeuren!”