BLOGS 

Steenbergse Bode 5 jarig jubileum

TAART IN DE FLES

De eerste twee jubileumbieren waren al gebrouwen. Wat een feestje was dat! Dan kan natuurlijk het derde bier niet achterblijven in die feestelijke stemming. Dat gaat een fluweel zacht taartje in een flesje worden! 

De twee zwagers zijn ontzettend druk met het bierbrouwen, maar willen iedereen op de hoogte houden over de brouwerij.

 

Daarom zal ik, de vrouw van de brouwer, geregeld de blog-pet opzetten om updates over de brouwerij, nieuwe bieren en collab broeders te schrijven.

 

Chantal
Vrouw van de Brouwer

Rum Barrel

EXOTISCH GEBAKJE

Het eerste biertje werd met koekjes gebrouwen en wat een feestje was dat! Dan kan natuurlijk het tweede bier niet achterblijven in die feestelijke stemming. Dat gaat een heerlijk exotisch gebakje worden! 
Oreo pastry cookie Stout in de brouwketel

KOEKJE ERBIJ?

Omdat wij ons 5 jarig jubileum een feestje vinden wilde ons creatief brein van ons bier al ware gebakjes brouwen. Het water liep al in zijn mond terwijl hij dacht aan de opties die koekjes, gebak en taartjes gaven. Hij zag nog net niet blauw terwijl hij alleen maar verliefd, hongerig en enthousiast “Koekjes… Koekjes… Koekjes!!” kon uitroepen.
Roodbaard_N05-bar

5 JARIG JUBILEUM IN 2021

Even samen lekker aan de weg brouwen en je hebt al de eerste 5 jarig jubileum  in zicht. 1 Januari 2021 is het zover en dat zullen wij niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan.
GRB Collab High 5 Dubbel Bok

BERGS BIERFESTIVAL IN EEN NIEUW JASJE

Er werd geopperd door de organisatie om een festival proeverij te gaan houden. Niet in de Potterstraat, maar in de huiskamers thuis. Het festival bij jou op de bank. En natuurlijk met een heus festivalbier 2020. Zij wilde dan ook met verschillende brouwers die geregeld aan het festival hebben deelgenomen aanstellen om het speciale bier samen te brouwen.
Gebroeders Roodbaard Collab broeders met DnDrull en Stollenberg

COLLAB BROEDERS D’N DRULL & STOLLENBERG

“Wij willen graag kijkje nemen naar jullie installatie?”
“Ja! Tof! Maar dan maken wij wel gelijk een collab!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!
Gebroeders Roodbaard Collab Broeders Mederij Marcus

COLLAB BROEDER MEDERIJ MARCUS, BROGGOT

“Mark heeft gevraagd of wij samen een leuk proces willen beginnen. Namelijk Mede en bier combineren.”; zegt Giel tussen neus en lippen door. Nu we ook daadwerkelijk een beetje een beeld hebben van wat Mede is, gaan de creatieve sappen wel stromen! Wat een leuke uitdaging om een bier en mede samen te laten komen. Wij kunnen alvast verklappen dat er heel veel honing bij komt kijken!

COLLAB BROEDER EBONTREE, WHEAT WINE

Al twee succesvolle en fijne collaborations samen met onze Collab Broeder Ebontree. Hierdoor kwam het idee om er jaarlijks een collaboration bij te maken. Dat ging ongeveer zo:

 

“Zullen wij jaarlijks gewoon een top collaboration maken!”
“Ja! Tof!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

COLLAB BROEDERS DE LASTIGE BROERTJES

Er werden plannen gesmeden met deze Lastige broertjes die deel zouden gaan maken uit de Collab Broeders.

 

“Collab broeders met een stel Lastige Broertjes?”
“Ja! Verrassend en Funky!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!
Collab broeders Gebroeders Roodbaard met Brouwerij de School

COLLAB BROEDERS DE SCHOOL

“Wij willen graag een dikke Stout maken, zullen wij een collaboration maken?”
“Ja! Tof! Maar even wachten er komt al een collabje aan!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

 

Het werd verschoven naar januari 2020 om de collab te maken. En met het nieuwe jaar ook totaal nieuwe collab plannen. De dikke stout maakte plaats voor een toffe Farmhouse IPA.

 

Collab Tryeangular Tripel Rye IPA gebroeders Roodbaard, lux en Ebontree

COLLAB BROEDERS EBONTREE EN LUX

Hierop volgde nog wat andere festivals waar wij samen met Ebontree en Lux stonden ingedeeld en zijn toen gaan praten over een collaboration met onze 3 brouwerijen.

 

“Laten wij drie samen een collaboration maken!”
“Ja! Met Rogge natuurlijk!”; zei Rien.
“Dat moet dan  Tripel Rye worden!”
“Een met héél véél hop!”; zei Martijn.
“Dat moet dan een Tripel Rye IPA worden!”
En zo geschiedde.. Bier en (stoppel)baard blijft verbroederen!

COLLAB BROEDERS DE COMMIES

Zo kwam ter sprake dat zij wel eens een zwaarder en totaal ander bier wilde maken dan zij al op hun naam hadden staan. Aangezien wij vaker en veel zwaardere bieren en collabs maken, leek het ons allen leuk om ons te verbroederen.

`Weet je wat dan leuk zou zijn? Samen brouwen!’ 

En zo geschiedde.. Bier en baard was weer verbroederd!

COLLAB BROEDERS DUTCH FOX BREWERY, RED FOX

Als brouwers uit dezelfde plaats (Steenbergen) leerde wij elkaar al snel goed kennen. Daar moest zeker een collab van komen.

`Weet je wat leuk zou zijn? Samen brouwen!’ 

En zo geschiedde.. Bier en baard was weer verbroederd!

COLLAB BROEDERS EBONTREE, SOUR ALE

Aangezien onze eerste samenwerking met het brouwen en uitbrengen van Collab #01 (Bosvruchten Stout) zo een succes was kon het niet uitblijven om een vervolg te maken. Al snel kwam het idee om samen een tweede collaboration te maken. Dat ging ongeveer zo:

 

“Laten wij samen NOG een collaboration maken!”
“Ja! Tof!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

NO. 11 BARREL AGED CROWDFUND

Na het succesvol No. 10 Laphroaig Barrel Aged verhaal, wilde wij wederom een mooi vat aanschaffen voor een ander bier. Dit keer in de vorm van een kleine crowdfund. Voor de inleg zouden zij dan 3 mooie bieren in een cadeaubox ontvangen. Om een beetje te peilen vroegen wij onder de radar aan fans van het eerste uur:

 

“Hoe klinkt een mooie Barley Wine gerijpt op een Martell Cognac houten vat?”
“Shut up.. and take my money!”

COLLAB BROEDERS NOARDER DRAGTEN

Wij zijn op een festival waar het niet heel druk is. Niet heel gunstig om bier te verkopen, maar dat geeft de tijd om eens goed kennis te maken met andere brouwers en brouwerijen. Johan kwam op ons afgelopen en vroeg: “Wat is het biertje waar je het meest trots op bent?” Wij lieten hem No. 4 Barley Wine te proeven. “Ik snap dat je hier trots op bent!”
Onderling hebben wij nog wat bieren geruild om thuis nog eens op het gemakje te proeven.

Na het festival blijft er gezellig onderling contact. En na een tijdje vroeg Johan aan ons de magische woorden:

“Zullen wij samen een collab maken?”
“Ja, tof!”

COLLAB BROEDERS EBONTREE

Op een festival raakte wij aan de praat met Rien van de brouwerij Ebontree. Dat was gelijk een broederlijke klik. Over onze bierpassie raakte wij niet uitgesproken en al snel kwam het idee om samen een collaboration te maken. Dat ging ongeveer zo:

 

“Laten wij samen een collaboration maken!”
“Ja! Tof!”

 

En zo geschiedde.. Bier (en baard) verbroederd!

ETIKETTEN

Naast interesse in onze bieren is er ook veel interesse in onze etiketten. Geregeld krijgen wij de vraag of er ongebruikte etiketten beschikbaar zijn voor verzamelingen. Daarom leek het ons wel leuk om een overzicht te hebben hoe het er in het begin eruit zag…

CHEERS FESTIVALBIER 2018

We zijn net gestart met onze brouwerij en toen kregen wij een berichtje van een heuse biergilde. Cheers to new Beers heet de grote groep liefhebbers. Ze gaan geregeld naar verschillende speciaalbier festivals als groep. Sfeer opsnuiven en samen nieuwe bieren proeven. Ze weten dus wel wat ze graag zien op en aan een festival en hebben de ambitie om er een lokaal, in Etten-Leur te organiseren. 

Ze hadden onze brouwerij op de shortlist gezet en de vraag was dan ook of wij aan hun plannen mee wilde doen…

HET BIERWINKEL TRIO

Het is maart 2017 en wij hebben de zenuwen in onze lijven gieren. Gezonde spanning en enthousiasme overheerst. Wij hebben er ontzettend veel zin in om iedereen kennis te laten maken met onze eerste bieren op de allereerste proeverij en tevens lancering van onze bieren. We hebben nog geen idee wie er kaartjes heeft gekocht en voor wie wij een mooie proeverij hebben voorbereid.

Daartussen zitten Jac en Sigrid Keij. Een gezellig stel die eigenaar zijn van De Bierwinkel in Bergen op Zoom. Ze hebben het ontzettend naar hun zin en vinden de bieren allemaal lekker. Na de proeverij, laten zij ons met een grote lach, weten dat zij ruimte willen maken voor onze brouwerij in hun slijterij…

AMBACHTELIJK BASTIONBIER

Wij hebben Peter van De Bierpost leren kennen op een festival in Nieuw Namen. Sindsdien kan het zo maar zijn dat je een Gebroeders Roodbaard op een terras in Zeeland kan bestellen. Of haar aantreffen in een verrassingspakket. Zij vinden het ontzettend leuk om zich ook bezig te houden met horeca op evenementen…

BIERBOEK II – PATRICK KROON

Patrick Kroon! Wie kent hem nog niet?
Als je naast speciaal bier drinken er ook graag over leest (over de brouwerijen en bijbehorende bieren), dan was je natuurlijk in je nopjes over het makkelijk geschreven Bierboek van Patrick (43).

“Als je een verstandelijke beperking hebt ben je zeker niet GEK!”

Dat bewijst Patrick met dit BierBoek dat voor IEDEREEN te begrijpen is en wat heel veel informatie geeft die we losstaand misschien in al die tientallen bierboeken kunnen vinden. Dit boek vertelt precies wat we willen weten!…

IJSBOCKEN

TIP VAN DE BROUWER

IJsbocken, je ziet het steeds meer.  Het is de Nederlandse benaming voor het Duitse bierstijl Eisbock. Het is een geconcentreerde vorm verkregen door het verwijderen van water in de vorm van ijskristallen. Met andere woorden: Na de vergisting wordt het bier ongeveer -20 graden gekoeld en weer voorzichtig gekoeld, zodat het water eruit kan.

Wij houden van uitproberen en dat kan jij thuis natuurlijk ook!..

RECEPT BEENHAM MET NO.6

Stoofschotels, suddervlees en marinades. Ontzettend leuke gerechten om bier in te verwerken. Onze No. 6 Amerikaanse IPA heeft kardemom in het bier en laat dat nou heerlijk combineren met o.a. varkensvlees.

Speciaal voor jullie een homemade recept. Het is niet afgewogen, want dat doet ze zelden in de keuken. Maar met een ruwe schatting kan je er al mee aan de slag en het eigen maken…

IN DEN BEGINNE

3 zwagers staan, knus in de te kleine keuken, een potje enthousiast te werken aan het eerste officiële brouwsel van de brouwerij. Recept nummer 2 staat er deze dag op de planning. Het is een eigen recept van Giel. Een dubbeltje met een heel eigen smaak…

IK WIL OOK ROODBAARD VERKOPEN.