COLLABORATION, ETIKET, VERKOOPPUNT

COLLAB BROEDERS BROUWERIJ DE SCHOOL

Collab broeders Gebroeders Roodbaard met Brouwerij de School

WAAR WIJ ELKAAR VAN KENNEN

Leon en Bryan van brouwerij de school en  Giel van Gebroeders Roodbaard op “Playdate”.

Wij hebben elkaar leren kennen op het “oh zo koude” winter bierfestival in Gorinchem in 2018. Een gezellig festival waar wij, Giel samen met Vrouw van de brouwer, de bar bemande. Wij stonden onder een mooie overkoepeling op het terrein precies naast Mobile BBQ (tegenwoordig heet het Eline´s Delight ) met fantastische worstjes en lekkernijen van de BBQ die wij perfect wisten te combineren met o.a. onze No. 6. En aan de andere kant de jongens van Brouwerij de school met grappige biernamen zoals het krijtje of Pi. Tussen de drukte door konden wij dan mooi eens een klein beetje proeven en zij bij ons en natuurlijk een beetje over en weer met elkaar praten. Giel vond het bier genaamd Pi (IPA) er tussen uit springen. Ook vonden zij, naast speciaalbier, een gezamenlijke passie om over te kletsen: “IJshockey. Waar wij, na het festival, over beide topics heen en weer bleven kletsen.

 

“Wij willen graag een dikke Stout maken, zullen wij een collaboration maken?”
“Ja! Tof! Maar even wachten er komt al een collabje aan!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

Bryan kwam met het idee om een collab met ons te maken. Ze wilde graag een ontzettend dikke stout brouwen en aangezien wij dat al op onze naam hadden staan dachten zij aan een collaboration. Wij maakte plannen, want wij moesten ver vooruit gaan plannen door “collab- en brouwdrukte” om in augustus 2019 de collab te gaan maken. Dat moest alleen daarna een aantal maanden verder verzet worden, want er kwam een andere collabje aan. Namelijk een van de brouwer en zijn vrouw.. Nora, de dochter van de brouwer diende zich aan.

RECEPT VERZINNEN

Het werd verschoven naar januari 2020 om de collab te maken. En met het nieuwe jaar ook totaal nieuwe collab plannen. De dikke stout maakte plaats voor een toffe Farmhouse IPA. Niet dat een stout niet tof is om te brouwen, maar gewoon door onderling sparren wat ook tof zou zijn. “Wat willen wij gaan maken? Het mag en kan allemaal. Een Sour, Donker, Fruited, Hopped, 3 tm 3K ebc.” Zo werd er een waslijst aan opties geroepen en daaruit blonk al vrij snel de Smoked Farmhouse IPA.

De ingrediënten werden besteld of uit de voorraad genomen. Zoals het rookmout van Gebroeders Roodbaard die ook in de No.8 Smoked Coffee Porter was gebruikt. Wij zouden 2 types gist gaan gebruiken in het recept. 1 van die gistsoorten had Brouwerij de School al eens gebruikt bij een van hun bieren. Zij zouden de twee types op tijd mengen en opkweken zodat het gereed zou zijn voor de brouwdag.

 

In het donker aangekomen voor de brouwdag. Het is nog ontzettend vroeg in de ochtend.

Route die Giel maakte naar Brouwerij de School

BROUWEN

De wekker ging ontzettend vroeg, op 3 januari, voor de Roadtrip naar Badhoevedorp. Hier zaten wij al een tijdje enthousiast naar uit te kijken, want de collab hadden wij dus al een hele poos geleden afgesproken. En hoe mooi is het om je eerste keer brouwen in 2020 met een nieuwe Collab broeder te doen. Gekscherend noemen wij het brouwen een “Playdate” op het schoolplein. Het is nog helemaal donker als Giel iets voor 7 uur bij Brouwerij De School aangekomen is.

Bryan was al gestart met voorbereiden en Giel kon er gelijk de rookmout bij het schroten gooien. Wat een timing. Kort daarna kreeg ik een kleine rondleiding. Alles ging zo goed dat wij zelfs tijd hadden om tussen de middag de BBQ aan konden doen voor de lunch. De 2 soorten gist die wij zouden gebruiken waren al mooi gemengd. De hele dag ging super vlot door de goede voorbereidingen en samen werking.

Na 2,5 week konden wij al gaan dryhoppen met de hopsoort Bobek. 5kg op 500L bier is erin gegaan. Het bloemige hopprofiel geeft een mooie aanvulling aan de 2 complexe gistsmaken. Het is een troebel, goudkleurige Farmhouse IPA met een fijne schuimkraam. En door de dryhop een mooi bloemig en fruitig aroma in combinatie met de mooie complexe gistsmaak.

De brouwketels van Brouwerij de school

Kijkje in de ketel van de collab Farmhouse IPA

De kleur en troebelheid van de Farmhouse IPA

ETIKET

Collab met Brouwerij de School – Kapitein Roodbaard

Kapitein Roodbaard roept “Volle vaart vooruit!”

Collab met Brouwerij de School – Kapitein Roodbaard details

Ondertussen werd er de vraag op social media gesteld wie er een leuke bijpassende naam voor onze collab kon verzinnen. Er werden ontzettend leuke ideeën geopperd. Zoals het Rode Schriftje of Juffrouw Roodbaard. Uiteindelijk is er toch een andere slag naam gekozen door o.a. de ontwerper van het etiket Bryan. Een ruwe zee met een schip bestuurd door Kapitein Roodbaard.

De andere opties houden wij even in gedachten voor als wij weer een collaboration samen maken.

LANCERING

online Bier webshop

Dit bier is al op verschillende plekken te verkrijgen bijvoorbeeld bij de online biershop Biermoment. Wij gaan hem voor het eerst meenemen naar Goes op 15 Maart 2020.
Ook zal het meegenomen worden naar Oosterhout en Hop on Hop off. De evenementen zijn te vinden in onze Agenda.

 

Related Posts

Geef een reactie