COLLABORATION, ETIKET

COLLAB BROEDERS DE LASTIGE BROERTJES

Collab brouwdag De lastige broertjes en Gebroeders Roodbaard

WAAR WIJ ELKAAR VAN KENNEN

Rob, een van de brouwers van Brouwerij de Lastige Broertjes, is een oud collega van onze zwager Mik. Zij raakte aan de praat over de brouwerijen en zo kwam eruit dat een collaboration in de toekomst wel tof zou zijn. Het duurde echter een paar jaar voor het er daadwerkelijk er van kwam.

Op festivals zoals het bierfestival in Hoeven en op Cheers to new Beers Bierfestival in Etten-Leur stonden wij vlakbij elkaar. Nou was het wel erg druk op die festivals om goed met elkaar te praten, maar daarna werd er wel steeds meer met de andere mannen gesproken. Wij vonden ze helemaal niet lastig, maar erg gezellig.

Ondertussen was Mik niet meer werkzaam bij de brouwerij (lees hier daar meer over), maar er werden nog wel plannen gesmeden met deze Lastige broertjes die deel zouden gaan maken uit de Collab Broeders.

 

“Collab broeders met een stel Lastige Broertjes?”
“Ja! Verrassend en Funky!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

 

RECEPT VERZINNEN

Rob, Peter en Giel hebben samen het recept verzonnen. Wij waren er eigenlijk erg snel erover uit wat wij wilde maken. Op ons lijstje stond iets zomers, fruitigs en een lekkere Saison. Dus waarom niet allemaal in één? Het werd de smaakcombinatie van echt fruit die wij ontzettend tof vonden. Lychee en Guave, dat klinkt en smaakt toch echt zomers? Nou dat vonden wij dus ook. En dat in combinatie van een Saison is dat niet overdreven zoet, maar een beetje “gek dansend” met het droge van de Saison. Het zou hierdoor ook net iets meer body krijgen in de afdronk dan de gemiddelde Saison. Maar wij gaan inzetten op een geheel verrassende Saison.
Wij zouden de Saison in onze brouwerij brouwen en het bier zou enkel op fust worden afgevuld.

BROUWEN

Kijkje in de ketel van de Saison

Ingrediënten van de Farmhouse

Normaliter roeren wij ons ontzettend te blubber. Het is een grote inspanning om geregeld alles goed door te blijven roeren, want dat gebeurde vanaf het begin altijd handmatig. Maar de hoeveelheid brouwdagen, de vele batches bier, de houding die je aan moet nemen om er goed bij te kunnen begonnen toch de elleboog van Giel te overbelasten. Er moest iets veranderen en de dikke grote roerspatel werd vervangen door een automatisch roerwerk. Wij hadden dit echter nog niet gebruikt en mochten hem inwijden met deze “net even anders” Saison.

Rob en Peter van Brouwerij de Lastige Broertjes kwamen bij Giel brouwen en hadden ook nog niet met zo’n roerwerk gewerkt dus dat vonden wij wel even spannend. De mout werd geschroot en toen kon het roerwerk eigenlijk aan. Maar dat was even een verademing! Dat ging fantastisch en zo konden wij de rest van de brouwdag lekker ontspannen brouwen.

Na een dag of 3 was de piek van de vergisting en kon het fruit erbij. De guave en Lychee puree rook zo vreselijk lekker. Dat beloofde veel. Ondertussen werd er druk heen en weer bericht tussen alle brouwers en de vrouw van de brouwer (die zich ondertussen aan het buigen was over illustraties) over de naam. Als je kijkt naar de historie van Saison is het een bier wat gebrouwen is voor seizoensarbeiders en werd in boerenhoeves gebrouwen (Farmhouse). Over het algemeen is een Saison met alleen kruidig en citrusachtig karakter. Maar wij hebben een leuke draai eraan gegeven. De …. Farmhouse Saison klinkt ook tof. En dan niet zomaar een Farmhouse maar een beetje maf, te gek, mooi gelig, zomers, om-vrolijk-van-te-worden Farmhouse. Want Guave en Lychee in je Saison is natuurlijk ook gewoon lekker Funky. Het werd dan ook de Collab Funky Farmhouse Saison.

 

ONTWERPEN

De batch zou alleen op fust afgevuld worden dus een fysiek buiketiket zou dan niet nodig zijn. Toch moest er dan wel nog het een en ander ontworpen worden om her en der te introduceren en natuurlijk om onze reeks compleet te maken in Collaborations. Een combinatie van onze logo’s, als Collab broeders, is altijd een hele uitdaging. Er moest ook een label komen om op Untappd compleet aan te bieden. Natuurlijk maken wij traditie getrouw een mooie illustratie van de brouwers van de brouwerij. Deze staat op de collaboration- en detailpagina’s. Deze heeft vrouw van de brouwer gebruikt om een fictief etiket te maken. Een officieel etiket volgt zodra wij deze nog eens gaan brouwen en het ook op fles uitgebracht zal worden. Maar dat zou natuurlijk ook weer een compleet ander bier kunnen worden. Want wij zijn natuurlijk ook een beetje “lastig”met zoveel brouwkeuze en een brouw-bucketlist.

 

LANCERING

24 uurs festival van Maastricht

Wij hebben de Funky Farmhouse Saison voor het eerst meegenomen naar de 24H van Maastricht in 2019. Wij wilde een Saison die een verrassing zou hebben en er een zou zijn. En dat was het dan ook zeker.  Niet door iedereen even goed begrepen, want bij een gemiddelde Saison is het droge wel in de overhand en bij onze Funky Farmhouse Saison natuurlijk wat gek met het zoete van het fruit erbij. Toch zijn er veel enthousiastelingen die hem waarderen en verrassend lekker vinden. Een gemiddelde dopscore van 3,5 op Untappd de hier opvolgende Festivals. Alle evenementen waaraan wij deel hebben genomen en aan deel gaan nemen zijn te vinden in onze Agenda.

 

Related Posts

Geef een reactie