COLLABORATION, ETIKET

COLLAB BROEDERS DN DRUL EN STOLLENBERG

Gebroeders Roodbaard Collab broeders met DnDrull en Stollenberg
Collab Pieter de Grote Beeldmerk

De samensmelting van onze logo’s als Beeldmerk voor onze Collabs

WAAR WIJ ELKAAR VAN KENNEN

Giel had brouwerij D’n Drul en Stollenberg uit Groesbeek gecontacteerd, omdat zij een zelfde installatie hebben die wij in de toekomst willen gaan aanschaffen (als wij een stap groter gaan met onze brouwerij). Dit om een kijkje te kunnen nemen bij een werkende installatie en daar dus lering uit trekken. Wat de plussen en minnen zijn van die specifieke installatie. En dat het ook tof zou zijn als wij eens een kijkje konden nemen als het brouwdag zou zijn om het werkende te zien. Dat vonden zij prima, maar stelde ook voor om gelijk samen een bier te brouwen. Dan zouden wij gelijk ook de apparatuur leren kennen door er zelf mee te brouwen.

 

“Wij willen graag kijkje nemen naar jullie installatie?”
“Ja! Tof! Maar dan maken wij wel gelijk een collab!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

 

 

RECEPT VERZINNEN

Het is een Collab Russian Imperial Stout geworden. Wij, Colin en ik, hadden beide zoveel zin in het brouwen van een lekkere stout. Het leek ons wel leuk om er een te brouwen als tribute aan, de Russische Tsaar Peter I de Grote, de legende waar de RIS vandaan zou komen. De Collab Pieter de Grote. Daarnaast is het brouwen van een stout ook iets wat meer uitdaging biedt dan een simpele Blond bier of een Tripel en dat maakt zo een brouwdag interessanter. Wij wilde dan ook wel een prachtig mooi donkere RIS maken en dat werd er uiteindelijk een EBC van 269 en een Alc 10,4%. Met een volle body, donker gebrande mouten, hint van rozijntjes en karamel. De hopsoorten Columbus en Amarillo zijn hierin gebruikt.

 

BROUWEN

Collab Pieter de Grote brouwbroeders op de brouwdag

Collabbroeders Brouwerijen D’n Drull, Stollenberg en Gebroeders Roodbaard.

De brouwdag was natuurlijk bij de brouwerij van D’n Drul en Stollenberg in Groesbeek om daar de installatie te gebruiken. Het was een mooie installatie. Het zag er allemaal goed uit en het was fijn te weten dat er een paar puntjes waren om rekening mee te houden of net even anders te doen. Dus het was zeker een goede zet om een kijkje te nemen bij de 2000L installatie. Dat is wel even andere koek dan onze 200L brouwketels.

Het brouwen zelf was samen met Colin (toen hij er nog werkzaam was) was in een zeer gemoedelijk sfeertje. Net of wij al vaker over de vloer waren geweest. Het brouwen van 10x de hoeveelheid liters ging gezien het aantal mout best wel soepel. We hebben hebben het 2 keer gemaischt, omdat waarschijnlijk anders het roerwerk het niet aan zou kunnen. Dus om problemen voor te zijn hadden wij hier al een plan voor verzonnen.

Het filteren tussendoor ging best aardig, maar 2000L duurt wel iets langer dan 200L. De 2e keer Maischen en daarna weer filteren. Onderwijl wij het kookproces ingingen hebben wij lekker gekletst over de afvullijn voor fles en/of blik. Ondertussen was het al rond 19h toen wij konden gaan terugkoelen. En dat duurt dan toch best lang om te wachten. Het werd een latertje, maar hierdoor niet minder gezellig.

Het bottelen heb ik samen met Arnoud en Roland gedaan. Collin was ondertussen niet meer werkzaam bij de brouwerij. Het afvullen gaat automatisch vanaf dat ze erop gezet werden door Roland. Ik heb vooral de vele dozen kunnen vullen. Ze waren nog niet voorzien van Etiket, want de naam en het etiket moesten nog worden verzonnen.

 

ETIKET

Collab Pieter de Grote etiket ontwerp linksCollab Pieter de Grote etiket ontwerp middenCollab Pieter de Grote etiket ontwerp rechts

De Russische Tsaar Peter de Grote (Пётр Великий) gebruikte voor zijn eigen voornaam graag de Nederlandse vorm Pieter. Deze Russian Imperial Stout is dan ook een tribute aan “Pieter” de Grote. De legende van de grondlegger van de RIS. Natuurlijk moet het etiket dan wel een bekendste schilderijen van Peter de Grote geschilderd door Paul Delaroche bevatten. Zoals vrouw van de brouwer elke brouwerij veranderd in een Illustratie heeft zij ook Peter de Grote onder handen genomen om er een mooi Pietertje van te maken. In plaats van een zwaard en kanonnen leunt hij op de vaten bier die hij over liet komen uit Engeland. De legende gaat dat hij geïnspireerd werd door de Stouts die hij in Engeland proefde en over liet komen per schepen. Daar heeft, naar verluid, Peter de Grote de Russian Imperial Stout op gebaseerd.

Peter de Grote door Paul Delarouche

Peter de Grote door Paul Delarouche

Pieter de Grote illustratie van Gebroeders Roodbaard

Pieter de Grote in een nieuw jasje door vrouw van de Brouwer

Links op het etiket is de illustratie van de brouwerijen te vinden. Daaronder de informatie van het bier en de brouwerijen. In het midden Peter de Grote en rechts o.a. de smaakomschrijving.

Link naar Untappd om hem alvast op jouw wishlijst te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Geef een reactie