BARREL AGED, COLLABORATION, ETIKET

COLLAB BROEDERS DE COMMIES

Wij zijn elkaar een poos geleden tegen gekomen in de brouw en bier wereld en raakte met elkaar aan de praat zoals dat natuurlijk wel vaker zo gaat. Bier verbroederd en zo maakt men snel nieuwe contacten. Zo kwam ter sprake dat zij wel eens een zwaarder en totaal ander bier wilde maken dan zij al op hun naam hadden staan. Aangezien wij vaker en veel zwaardere bieren en collabs maken, leek het ons allen leuk om ons te verbroederen. 

`Weet je wat dan leuk zou zijn? Samen brouwen!’ 

En zo geschiedde.. Bier en baard was weer verbroederd!

 

BROUWEN

Brouwerij De Commies oftewel Grenswachter heeft hun brouwerij heel toepasselijk vlakbij de grens van Nederland en België in het dorpje Nispen (NL). Het leek ons leuk en ook handig om daar te brouwen. Allereerst kwam er een betere kennismaking en breinstormsessie van de bierwensen. Dat werd een gezellige avond kletsen samen met Guus en Jos. Ook bij deze brouwerij zijn de familiebanden sterk aanwezig. Samen met hun dames bemannen zij hun post bij Brouwerij de Commies. Zoals dat bij onze brouwerij ook zo gaat. Bij beide stond nog een Barley Rye Wine op de wishlist open. Verdere details over het recept is gaande weg in berichten en ter plekke verzonnen. “Dat komt wel goed!”; zei Giel geruststellend toen wij daar die avond niet aan toe waren gekomen.  

 

6 juni 2019 was de eerste brouwdag. “Tof om eens zo een dik bier te maken! Het proeven van het stamwort was veelbelovend.”; zei Guus over de brouwsessie. Het is een dikke Rye Wine van ongeveer 10% Alcohol waarbij een mooie body en een steviger karakter door 30% rogge te gebruiken in ons recept. Het is zwaar werk voor de arm en rugspieren om het steeds te blijven roeren, maar dat is het zeker waard! Een mooie donker bier is het resultaat.

 

“Nu maar wachten op de vergisting!”; zei Jos. En al snel begon de batch te pruttelen in het waterslot. Die is mooi begonnen met vergisten.

23 juli was het zover. Het bier was gereed om op fust af te vullen. “Er zijn er maar een paar van, houd de festivals in de gaten en sluit aan ‘in de Rye’ om dit unieke bier te proeven.”; bericht Brouwerij De Commies.

Ondertussen hadden wij bedacht om van de batch een 100 liter apart te houden en te laten rijpen op een mooi houten vat van Santing Barrel. Giel had eens een mooie sample van de inhoud van een Aguardente vat mogen proeven. Een heerlijk “vuur water” met een geheel eigen twist. Het smaakte naar zoet en heel soepel. Een honing was er aan toegevoegd en dat had jaren vergeten in een kelder in grote houten vaten liggen rijpen. Dat zou een prachtige aanvulling zijn op onze Barley Rye Wine.

Het voorproeven van onze Barrel Aged versie

18 september 2019 besluiten wij het alvast voor te proeven. Zo kunnen wij samen beslissen of het al gereed was of het nog even verder mocht rijpen. Wij besluiten dat de Barrel Aged smaak er nog iets voller erin mag zitten, maar dat beloofd toch iets ontzettend moois! “Potverdorie! Mooi spul!”; klinkt er door Jos. De volle, dik en stroperige body komt al mooi naar voren.

 

 

 

 

ONTWERPEN

Ondertussen is vrouw van de brouwer druk bezig met het ontwikkelen en vormgeven van het beeldmerk Collab Broeders. Het gaat weer een mooie samensmelting worden van onze logo’s en kleuren. 

  

De Commies oftewel grenswachter met een rode baard is een mooie samensmelting van onze logo’s. Ook al is het (voorlopig) de bedoeling om de Barley Rye Wine alleen op fust uit te brengen, maken wij toch ook het etiket al in orde.  Zo grapte vrouw van de brouwer; “Straks met zijn allen in de rij bij de festivalbarren! Hey, In de rij! In de Rye!” En zo werd de naam van deze mooie Barley Rye Wine geboren. 

Links op het etiket zijn wij als broeders en brouwerijen vermeld. De informatie over het bier en onze logo’s. Zo kan je ook goed zien dat in het midden het echt een samensmelting van beeldmerken is. De ronde vorm en tekst collab broeders van Roodbaard, de rode baard is overgenomen in het logo van brouwerij De Commies.  Rechts is te vinden hoe de collaboration tot stand kwam en een smaakomschrijving. “Die door de 30% rogge een dik stroperige body en een kruidig en droppige afdronk heeft.” En daaronder ruimte voor Batch- en botteldatum stickertje, advies bewaartermijn en de Barcode.

 

LANCERING


De Lancering is gebeurd bij het Bovendonk Bierfestival in Hoeven op 3 augustus 2019. In eerste instantie hebben wij de Barley Rye Wine alleen op fust afgevuld. Er is een deel is apart gehouden om op een mooi Aguardente houten vat te rijpen. Die laat nog even op zich wachten om gelanceerd te worden. Over de Barrel Aged keuze kan meer gelezen worden op de detailpagina.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Geef een reactie