COLLABORATION

COLLAB BROEDERS EBONTREE SOUR ALE

Aangezien onze eerste samenwerking met het brouwen en uitbrengen van Collab #01 (Bosvruchten Stout) zo een succes was kon het niet uitblijven om een vervolg te maken. Al snel kwam het idee om samen een tweede collaboration te maken. Dat ging ongeveer zo:

 

“Laten wij samen NOG een collaboration maken!”
“Ja! Tof!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!

 

Toen wij de tweede batch van #01 aan het brouwen waren werd het al snel duidelijk wat wij hierna wilde gaan uitbrengen. Een heerlijk zomerse dorstlesser. En dan niet zomaar één, maar een Sour Ale. Een niet alles overheersend zuur bier, maar een met een lekker fris en fruitige twist eraan. Een met natuurlijk echt fruit erin! Passievruchten en Perzik, dat leek ons wel de perfecte combinatie. Passievrucht omdat dat wat zuur van zichzelf is en wat het zurige van het bier zou complimenteren. En de perzik is een beetje zoet van zichzelf wat een mooie tegenhanger zou geven.
Over de naam hoefde wij niet lang te denken, dat werd natuurlijk in de lijn met de eerste collaboration, Collab #02. Dat gaat natuurlijk een hele mooie reeks bieren worden zo.
De brouwspullen werden op het bestellijstje gezet, de vriezer overvol gevuld met het ingevroren vers voorbereide fruit en de brouwdatum geprikt. Wij hadden er weer als vanouds erg veel zin om gezellig samen weer te gaan brouwen.

 

BROUWEN

Het was weer als vanouds samen met Rien. Wij waren weer lekker vroeg op de ochtend  aan voor ons beide een nieuw avontuur gestart. Namelijk een Kettle Sour brouwen! Een mooi proces die iets anders gaat dan al onze andere bieren.

Het aanzuren met melkzuur bijvoorbeeld. Het toevoegen van Lacto-gist en hem dan te laten staan om de zuurculturen hun werk te laten doen. Het punt wanneer wij het fruit toevoegde. De brouwsessie bestaat dus uit meerdere dagen. Dat was wel even iets anders dan normaal. En ontzettend leuk om samen daar aan te werken.

 

Wij hadden, op verschillende brouwdagen, twee batches gemaakt. De tweede keer was er een fantastisch rendement opgeleverd waardoor wij onverwachts meer liters bier hadden. Door in te spelen op die verrassing hadden wij dat apart gehouden van de rest en er een ander soort fruitcombinatie bij gedaan. Gewoon omdat het kon!
Dat werd Passievruchten en Mango.

 

Toen was het even geduldig wachten tot er gebotteld kon worden. Omdat zure bieren steeds populairder worden op speciaal bierfestivals leek het ons wel wat om hem enkel daar mee naar toe te nemen. Alles is daarom in fusten afgevuld.

 

 

LANCERING

De Lancering gebeurde bij de tweede editie van het speciaalbier festival Hop on, Hop off in Breda. (5,6,7 April 2019).

Onze Sour werd zowel bij onze festivalbar bij Halte 4 getapt als bij de bar van brouwerij Ebontree bij Halte 2. Dat werd de eerste dag alleen de smaak Passievrucht – Perzik. Om de bezoekers te verrassen hadden wij de tweede dag de Passievrucht – Mango op de tap gedaan en de derde dag kon die bij Ebontree geproefd worden. De Fusten gingen ontzettend hard leeg en wij kregen zoveel leuke complimenten en reacties van sour liefhebbers en uitproberend publiek, dat de Collab broeders na de laatste avond een leuke live video opnamen met de belofte Collab#02 snel te gaan brouwen om op fles uit te brengen.

 

https://www.facebook.com/Ebontree/videos/441452616596411/UzpfSTU1NTM1OTcxMTMxOTA4MjoxMTQwNDAyMjQyODE0ODIz/

 

 

Related Posts

Geef een reactie