COLLABORATION, ETIKET

COLLAB BROEDERS NOARDER DRAGTEN

Wij zijn op een festival waar het niet heel druk is. Niet heel gunstig om bier te verkopen, maar dat geeft de tijd om eens goed kennis te maken met andere brouwers en brouwerijen. Johan kwam op ons afgelopen en vroeg: “Wat is het biertje waar je het meest trots op bent?” Wij lieten hem No. 4 Barley wine te proeven. “Ik snap dat je hier trots op bent!”
Onderling hebben wij nog wat bieren geruild om thuis nog eens op het gemakje te proeven.

Na het festival blijft er gezellig onderling contact. En na een tijdje vroeg Johan aan ons de magische woorden:

“Zullen wij samen een collab maken?”
“Ja, tof!”

 

En zo kwam het dat onze brouwer, ontzettend vroeg in de ochtend van 30 aug 2018, aan een roadtrip begon naar het hoge noorden. Friesland oftewel Frylând doet hij aan. Hier heeft brouwerij Noarder Dragten zich gevestigd. Op hun site is o.a. te lezen:

“Met veel passie en trots brouwen wij sinds 2012 een aantal smaakvolle bieren in onze eigen brouwerij te Drachten. Doordat wij alles zelf in eigen huis brouwen zijn we in staat snel in te spelen op de markt, kunnen we op aanvraag specials brouwen en zijn we te allen tijde ‘in control’ over onze eigen brouwerij.”

Het kan ook erg leuk kan zijn om eens ergens anders te brouwen dan in je eigen brouwerij. Dat willen wij natuurlijk ook wel eens ervaren. Johan staat al met in al zijn Friese nuchterheid te trappelen van ongeduld, want vandaag is het zover. Onze brouwerijen gaan samen een collaboration maken onder de naam Collab Broeders.

 

BIER BROUWEN

We hadden al in globale lijnen uitgezet wat voor soort bier wij zouden gaan maken. Maar nog niet tot in detail vastgelegd. Na een bak koffie en een rondleiding door de brouwerij zijn wij begonnen met het recept verder uit te schrijven. Hierna konden de ingrediënten bij elkaar gezocht en afgewogen worden. Het zou een Barley Wine worden waar aan wij een leuke twist wilde geven. Iets wat je niet snel bij een Barley Wine zou verwachten. Namelijk zoute drop.

Johan heeft twee brouwlijnen naast elkaar, waar je tegelijk of na elkaar kunt brouwen. Wij hebben deze dag gelijk 2 batches gebrouwd.

Tussendoor hebben wij even tijd om wat lekkers te eten. Johan zorgt voor een lekker gebakken visje als lunch en haalt gelijk bij de winkel de zoute drop die ik vergeten ben.
Er tijd om met de hond Winston te kroelen. Hij houdt van een afstandje, languit op de grond, het hele brouwproces in de gaten.

 

ONTWERPEN

Ondertussen is vrouw van de brouwer druk bezig met het ontwikkelen en vormgeven van het beeldmerk Collab Broeders. Het gaat wederom een samensmelting worden van onze logo’s en baarden. Johan kreeg de mooie opdracht om foto’s van zichzelf te maken zodat zij hem ook als illustratie kon namaken. Hij heeft een mooie andere pose aangenomen en vult ons zo ook aan als een echte broeder op het label.

Links op het etiket zijn wij als broeders en brouwerijen vermeld. De informatie over het bier en onze logo’s. Zo kan je ook goed zien dat in het midden het echt een samensmelting van beeldmerken is. De ronde vorm en tekst collab broeders van Roodbaard. De onmiskenbare rode baard viel uitstekend samen met het logo van Noarder Dragten te gaan. De baard werd verlengd, met uitsparing, naar de vorm van het logo van Noarder Dragten. Rechts is te vinden hoe de collaboration tot stand kwam en een smaakomschrijving.

“Het is een mooie, ronde en volle Barley Wine met een stevig mondgevoel. Door de zoute drop is er een zoute body en afdronk. ”

Daaronder is er ruimte gereserveerd voor de sticker met batchnummer en botteldatum. De achtergrond is een verwijzing naar de festivalbar en niet te vergeten maatpak van Johan.

 

 

Omdat we niet naast de deur wonen, neemt Johan het bottelen en de etiketten eromheen draaien voor zijn rekening. Wij popelen om de eerste foto’s te zien van de Barley Wine met zijn “pakje” aan. Wat zijn ze tof geworden. Echt een mooie blend van onze stylen en vormgeving.

 

 

 

LANCERING

Bierbrouwerij Noarder Dragten heeft samen met Aparthe kommunikatie en Poppodium Iduna, het Noarder Dragten Brews&Blues Festival georganiseerd en daar zal het bier zijn lancering krijgen!
Een uniek Bierfestival in het Noorden van Nederland! Meer dan 10 bierbrouwers uit alle windstreken van Nederland presenteren diverse soorten zelfbereide speciaalbieren. Tijdens het festival in en rondom poppodium Iduna te Drachten, zullen er diverse Rock-, Blues en Bluegrass bands optreden. T-99, Ralph de Jongh, Just No Knock en The Woodies zijn present op dit bierproeffestijn. ​

Related Posts

Geef een reactie